terug naar overzicht

De Gooi- en Eemlander

woensdag 12 juli 2017, 20:00 uur

Mooi artikel vandaag in de Gooi- en Eemlander.

Hieronder alleen de platte tekst:

 

Concertserie Stadhuis Naarden vindt nieuwe locatie in Bussum

 

Josée Zuiver

 

Het zal je maar gebeuren: je organiseert al meer dan vijftigjaar een concertserie, en dan moet je binnen een jaar verkassen. Dat overkwam het bestuur van Stichting Stadhuisconcerten Naarden vorig jaar. Door de fusie tussen de Gemeenten Naarden, Bussum en Muiden was het Stadhuis van Naarden tijdelijk – naar het leek – niet beschikbaar. 

„We weken als tussenoplossing uit naar de Kazerne in Muiden”, vertelt Dorien van Londen, voorzitter van het Bestuur. „Het deed natuurlijk pijn om de prachtige Burgerzaal te verlaten, maar uiteindelijk viel de Kazerne zeker niet tegen. En voor het publiek organiseerden we busvervoer van Naarden naar Muiden. Zo hebben we het afgelopen seizoen toch onze complete serie van zes concerten kunnen organiseren.

 

„Maar er was meer aan de hand. De monumenten die deel uit maken van de nieuw gevormde Gemeente Gooise Meren, werden opnieuw beoordeeld, onder andere op veiligheid. De uitkomst hiervan was, dat er dertig procent minder concertbezoekers in de Burgerzaal van het Stadhuis zouden mogen dan we gewend waren. Daar onze concerten altijd uitverkocht zijn, was dit een enorm dilemma. We hebben trouwe concertbezoekers, sommigen hebben al veertig jaar een abonnement, moet je die teleurstellen? Natuurlijk ga je voor de veiligheid, maar om structureel een derde van je publiek te moeten afwijzen was ook geen optie. Bovendien moesten we bij een verhuizing naar een andere locatie onze naam veranderen. 

 

„We hebben ons publiek de keuze voorgelegd: in het Stadhuis blijven en een deel van onze concertbezoekers teleurstellen, of zoeken naar een nieuw onderkomen. De overgrote meerderheid koos voor een andere locatie en daarbij hebben ze echt met ons meegedacht en suggesties aangedragen. Zo kwamen we terecht in de Spieghelkerk aan de Nieuwe ’s Gravelandseweg in Bussum, die onlangs is gerestaureerd. Een mooie ruimte met een gloednieuwe foyer, alles gelijkvloers en een goede akoestiek. Er is plaats voor ongeveer 250 bezoekers. In Naarden werkten we vaak met een wachtlijst, nu hoeven we waarschijnlijk niemand teleur te stellen, ook dat vinden we echt een cadeautje!”

 

„Onze naam hebben we veranderd in ‘De Kleine Zaal om de hoek’. Onze concertserie kan ons inziens tippen aan de kwaliteit van het aanbod in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, maar dan vlak bij huis. We zijn echt trots op onze programmering. Vrijdag 20 oktober is het eerste concert in de Spieghelkerk. Het Babylon Quartet, een jong strijkkwartet dat vorig jaar een prijs kreeg van het Kersjes Fonds, verzorgt de opening van het seizoen. We zien er vol spanning en vertrouwen naar uit.”