terug naar overzicht

Clara Schumann en haar Pianotrio in g kl.t.

maandag 27 januari 2020, 19:30 uur

Schrijvend aan de programmatoelichting voor het concert van het Van Baerle Trio las ik in de biografie van Robert Schumann door John Worthen geschreven. Een lijvig boek dus ik zocht op het werk waar ik een toelichting bij wilde schrijven en las zo hier en daar een bladzijde uit het leven van Robert. Gaandeweg vond ik het intrigerend toen ik doorkreeg dat zijn vrouw Clara èn moeder van 8 kinderen èn concertpianiste èn componiste èn vrouw van een man die de nodige aandacht trok. Haar pianotrio schreef ze in hetzelfde jaar als het eerste of middelste pianotrio (ja zoek dat maar eens uit) van haar man. Het jaar dat ze 28 werd en waarbij ze zelf op haar verjaardag achter de piano zat om het pianotrio van haar man in première te brengen. Het jaar dat zij ook haar vierde kind en eerste zoon Emil, verloor. Daarna zou ze nog 4 kinderen krijgen en op haar 36e jaar weduwe worden.

Tijdens het Alba Rosa Viva! Festival is het Pianotrio in g, op.17 van Clara Schumann te horen door Thomas Beijer (piano), Ella van Poucke (cello) en Niek Baar (viool).

Leden van het LSO (London Symphony Orchestra) gaven een interessant college rondom het pianotrio van Clara Schumann dat ik hier graag wil delen: