terug naar overzicht

Het Reicha Quintet

maandag 27 januari 2020, 19:29 uur

Deze serie kent een lange geschiedenis. Sinds 1961 werden jaarlijks een aantal concerten georganiseerd met grote namen en mensen die intussen in de vergetelheid zijn geraakt. Op 24 oktober 1987 speelde het Reicha Quintet een programma met blaaskwintetten van Joseph Haydn, Anton Reicha, Jacques Ibert en Carl Nielsen.

Het Reicha Quintet bestond van 1969 tot 2003 en op het moment dat ze in het Stadhuis van Naarden speelden was de bezetting Jeannette Landré (fluit), Jan Jimkes (hobo), Willem van de Laar (klarinet), Joop Oudhof (hoorn) en Jan Berend Kan (fagot).

Bladerend door ons archief viel mijn oog erop omdat deze hoboïst Jan Jimkes in de jaren ’80 mijn wiskundeleraar was op het Bonifatiuscollege in Utrecht. Dhr. Jimkes zou kort na mijn eindexamen conrector worden op het Bonifatius en later de geschiedenis ingaan als onderwijsactivist en oprichter van de actiegroep ‘Vergeten Feiten’. Hij laat nog steeds af en toe van zich horen in de krant als er geageerd moet worden tegen onderwijsvernieuwingen als het studiehuis en de rekentoets.

Jeannette Landré is nog steeds actief als fluitiste en maakt deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. Willem van de Laar is tegenwoordig dirigent.