terug naar overzicht

Tristan Keuris en de citroenpers

maandag 27 januari 2020, 19:49 uur

Met trots melden we dat de muziek van Tristan Keuris deze vrijdag weer in Bussum klinkt. Het Van Baerle Trio speelt het Pianotrio van Keuris tussen werken van Beethoven en Schumann.

Tristan Keuris (1946 -1996) was één van de weinige naoorlogse Nederlandse componisten die ook tot ver over de landsgrenzen bekendheid genoot. Hij schreef muziek in een heel herkenbare en persoonlijke stijl met een fascinatie door de uitdrukkingskracht  van een tonaal akkoord. De tonaliteit is zó met onze natuur verbonden, heeft een zó sterke psychologische werking, dat we daar niet omheen kunnen. Een tonaal akkoord staat volgens hem als een huis, is het fundament van een compositie. En een akkoord wil altijd wat, wil altijd ergens naar toe. Een componist kan ervoor kiezen dit oergegeven te negeren, maar om de reactie van de luisteraars kun je niet heen: iedereen hoort of een stuk bedroefd, geagiteerd of vitaal is, aldus Keuris die zijn componeren ook krachtig samenvatte met de opmerking ; ‘Ik heb de gewoonte om een akkoord met klinkkracht onder de citroenpers te leggen’.

Het Van Baerle Trio toert al enige tijd succesvol rond met dit programma. Het programma is al in het Zondagochtend Concert te horen geweest en zal ook binnenkort weer voor Radio 4 worden opgenomen maar het stuk ‘live’ in de zaal horen geeft toch een extra dimensie.

Kom vrijdag 16 november naar de Spieghelkerk in Bussum en reserveer nu kaarten via ons secretariaat.

Foto © Friso Keuris