Skip to content
Menu

Genieten van een avond klassiek

Voor een avond genieten van klassieke muziek op hoog niveau kunt u, maar hoeft u niet per se naar De Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Elk seizoen komen zeer getalenteerde, enthousiaste musici namelijk naar de Spieghelkerk in Bussum voor 6 prachtige en diverse kamermuziekconcerten. Van barok tot hedendaags, geprogrammeerd en georganiseerd door De Kleine Zaal om de hoek. Kleine en grotere ensembles, bekende en minder bekende muziek, gevestigde musici en aanstormend talent. Ontmoeten staat hierbij centraal, tussen musici en publiek, in kleinschalige setting. Een unieke concertserie die met ziel en zaligheid wordt geproduceerd en waarvan al decennia lang volop wordt genoten door een breed en trouw publiek.

Welkom bij De Kleine Zaal om de hoek.

"De Kleine Zaal in de stream" door het Serafino String Trio, 15 januari 2021
“De Kleine Zaal in de stream” door het Serafino String Trio, 15 januari 2021

Al 60 jaar

In de zestiger jaren speelden jonge muzikale mensen uit de omgeving van Naarden regelmatig concerten in het stadhuis onder de bezielende leiding van Anthon van der Horst, en de oprichting van een professionele concertserie vloeide hieruit voort. George van Renesse volgde in 1965 Anthon van der Horst op, als voorzitter en als muzikaal adviseur. Van der Horst startte, als pianist en groot verteller, met het geven van toelichtingen bij de stadhuisconcerten. Het was de tijd van de stencilmachine, enveloppen schrijven, een sigarenkistje (met elastiek) als kassa en de kaartjes knip.

Van 1982 tot 2011 was Jurriaan Röntgen, toen verbonden aan conservatorium in Hilversum, de muzikaal adviseur van de serie en de inleidingen werden overgenomen door de musici zelf. Met de komst van Evelyn Swemle als voorzitter, in 2013 opgevolgd door Dorien van Londen en in 2022 door Phyllis Buyserd, wordt de inleiding weer door de voorzitter gedaan. In 2011 heeft Karien Guinée de rol van muzikaal adviseur ingenomen en zij programmeert sindsdien hedendaagse en (on)bekende klassieke muziek, themaconcerten, concerten met literaire of historische achtergrond en hoe dan ook in elk seizoen een strijkkwartet.

De verschillende besturen werden jarenlang gevormd door dezelfde (overigens onbezoldigde) enthousiaste mensen zoals George van Renesse (1965-1982), Mieke Hartvelt-Daelmans (1961-1985), Mr. C.F.A. Wolterbeek (1970-1992), Renée van Erven Dorens-Hudig (1980-2005), Jurriaan Röntgen (1982-2011) en Evelyn Swemle (1990-2013). Zij zijn nu allen erelid.

naamsverandering

In de bijna 60 jaar van het bestaan van de Stichting heeft driemaal een naamsverandering plaatsgevonden. De naam IKON kon in de tachtiger jaren niet meer vanwege omroep IKON. Het werd Stadhuisconcerten Naarden totdat we onze muziekserie een nieuwe naam moesten geven vanwege ons vertrek uit het Stadhuis Naarden, in 2017. Maar we zijn en blijven ‘De Kleine Zaal om de hoek’, met de vertrouwde, prachtige programmering dichtbij huis. Een kamermuziekserie met een lange traditie om te koesteren en om nog heel lang van te genieten.

Het bestuur in 2022
Het bestuur in 2022

“Hartelijk dank voor de toezending van de brief en het prachtige programma. We hopen van harte dat we eind van het jaar weer kunnen gaan genieten van de concerten”

De heer en mevrouw P. en Y. M., Naarden

Bestuur

221014-Phyllis-Buyserd

Voorzitter

Phyllis Buyserd

221014-Welmoet-Kok

Secretaris

221014-Ingrid-Haye

Penningmeester

240627 portret Nathan DKZ whatsapp

PR, Communicatie & Sponsoring

Nathan Tax

221014-Lucie-Bleumer

Concertorganisatie

Lucie Bleumer-Van der Klein

221014-Karien-Guinee

Programmering