60 Jaar kamermuziek van hoog niveau
Voor het seizoen 2022-2023 heeft onze programmeur Karien Guinee weer zes prachtige concerten samengesteld. We openen het seizoen op 14 oktober met het uitgestelde ‘Stormconcert’ (waarin het Forellenkwintet) van afgelopen februari.
De concerten zijn, zoals gebruikelijk op vrijdagavond (aanvang 20.15 uur), in de kleinschalige setting van de Spieghelkerk in Bussum.
Losse kaarten à € 25,– (scholieren en studenten € 17,50).
17 februari 2023 om 20.15 uur
Brahms met BrinCQ

LIEBESLIEDER WALZER VAN BRAHMS
Dit kersverse Vocale kwartet, BrinCQ met CQ, is ontstaan in Bussum. Vanuit een verlangen naar het bouwen aan een lokaal muzikaal netwerk op hoog niveau, kwamen de 4 Bussumers samen op de brink c.q. een centrale lokale plek. BrinCQ brengt klassieke muziek vanuit nieuwe invalshoeken, voor een breed publiek.
Brahms met BrinCQ is een programma rond Brahms’ Liebeslieder Walzer. Het Vocaal kwartet wordt gedurende dit project begeleid door twee toppianisten, eveneens uit de buurt, en vergezeld door twee Nederlandse dichters. Zij schrijven nieuwe Nederlandse teksten geïnspireerd op Brahms’ muziek, Daumers wereldpoëzie, én de persoonlijke liefdeservaringen van de leden van BrinCQ. Onze boodschap, net als ooit van Brahms en Daumer: liefde verbindt en doorweeft de mensheid.
NEDERLANDSE DICHTERS EN HISTORISCHE VLEUGELS
Met hun frisse blik geven dichters Lily Monori van Dijken en Frank Verhulsdonck het hedendaagse publiek een nieuwe ingang in de vertrouwde muziek van Brahms. Samen pogen we dit oude, maar universele materiaal zijn oorspronkelijke bedoeling terug te geven. Dat doen we ook op instrumentaal vlak, door dit programma uit te voeren op historische instrumenten (Blüthner en Erard). Rechtsnarige vleugels hebben een bescheiden en transparante klank, toegankelijker en aardser dan overdonderende moderne concertvleugels. Minder wolligheid, meer transparantie.
Wijziging
Door omstandigheden heeft Daria van den Bercken helaas moeten afzeggen. Zij wordt vervangen door Pau Hernández Alenyar.
Leer de musici beter kennen
Op hun eigen websites kunt meer te weten komen over BrinCQ, Pau Hernández Alenyar en Martijn Willers.
24 maart 2023 om 20.15 uur
De Aanstormende Talenten

De talenten uit de Sweelinck Academie
Gaan de meeste kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar voetballen of hockeyen op hun vrije zaterdag, sommigen gaan naar het Conservatorium. Muziek is hun passie. Dit concert maken we kennis met de talenten uit de “Sweelinck Academie, de nationale academie voor muzikaal toptalent van het Conservatorium van Amsterdam.” Onder hen Thijs Willers, zoon van pianist Martijn Willers, die u tweemaal eerder in de serie heeft kunnen horen, zo vader zo zoon, altijd weer nieuw talent!
Leer de musici beter kennen
Meer over de Sweelinck Academie vindt u op hun website. Tevens is er een leuke video op YouTube over de leerlingen van dit conservatorium
14 oktober 2022 om 20.15 uur
Met Drie, Met Vier en Met Vijf

PIANOTRIO VAN BEETHOVEN, PIANOKWARTET VAN MAHLER EN FORELLENKWINTET VAN SCHUBERT
Zowel Claire Bleumer als Martijn Willers waren eerder te horen in De Kleine Zaal om de hoek. Nu komen ze samen met hun internationale muzikale vrienden om in verschillende bezettingen te spelen. Met als hoogtepunt het Forellenkwintet van Schubert. Een kwintet voor piano, viool, altviool, cello en contrabas waarin Schubert zijn lied “Die Forelle” heeft gebruikt als basis van zijn variaties.
Leer de musici beter kennen
Op de site van het Concertgebouworkest is meer te lezen over Mirte de Kok. Over Claire Bleumer staat meer op de site van het Cello Octet Amsterdam. Daarnaast staat meer over Olivier Thiery en Martijn Willers op hun eigen websites. Ook is op YouTube een optreden van Lilli Maijala te zien met Liza Ferschtmann en Quirine Viersen.
18 november 2022 om 20.15 uur
Colores del Sur

Werken van onder andere Ravel, Milhaud, Albeniz, de Falla en Villa-Lobos
“We nemen je mee naar het muzikale zuiden waar we samen zingen, dansen en dromen in het warme avondlicht”, aldus Femke en Celia. Zij brengen ons in deze sfeer met werken van Ravel, Milhaud, Albeniz, de Falla, Villa-Lobos en anderen.
Leer de musici beter kennen
Meer informatie over dit kleurrijke duo is te vinden op hun eigen website. Ook is op hun Facebook-pagina een video te zien..
9 december 2022 om 20.15 uur
Animato Kwartet

STRIJKKWARTETTEN VAN BEETHOVEN, BOSMANS EN SCHUBERT
Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als één van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. In september 2021 behaalde het kwartet een prachtige derde plaats, alsmede de speciale Juryprijs, bij de fameuze International Chamber Music Competition in Trondheim en in hetzelfde seizoen is het kwartet één van de laureaten van het Dutch Classical Talent programma.
Als onderdeel van het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het kwartet gedurende drie jaar Artist in Residence is, volgt het Animato regelmatig lessen bij Marc Danel en Eberhard Feltz.
Op het programma staan strijkkwartetten van Beethoven, Bosmans en Schubert.
Leer de musici beter kennen
Op de website van com-pris is meer te lezen over Animato Kwartet. Daarnaast is er op de website van Dutch Classical Talent ook een video van hen te bewonderen.
27 januari 2023 om 20.15 uur
Jacob Olie Trio

WERKEN VAN HAYDN, YUN EN TSJAIKOVSKY
Het Jacob Olie Trio ontstond in het geboortehuis van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie (1834 – 1905), waar de violiste van het trio toen woonde. Olie is bekend geworden met zijn prachtige zwart-wit foto’s van Amsterdam. Hij gebruikte voor die tijd vooruitstrevende techniek en heeft veel gevoel voor perspectief, licht en compositie. Op het programma staat onder meer het Pianotrio op.50 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.
Leer de musici beter kennen
Op hun eigen website is meer informatie te vinden over het Jacob Olie Trio. Eveneens zijn daar een aantal video’s van het trio te vinden.